Quin tipus de dents tenim i quina funció tenen?

Els humans tenim quatre tipologies de dents diferents:

  • Incisius: són les vuit dents frontals. Quatre se situen a la mandíbula inferior i les altres a la mandíbula superior. Es classifiquen en dos incisius centrals i dos laterals. Són dents amples, planes i afilades, i la seva funció és tallar els aliments que ingerim.
  • Canins: també coneguts com a ullals. Els humans tenim quatre canins, dos a la mandíbula superior i dos a la inferior; estan situats als costats dels incisius. Són les dents més llargues que tenim i les més estables, ja que les seves arrels arriben fins a la profunditat de l’os. La seva funció consisteix a estripar els aliments.
  • Premolars: en total en tenim 8, quatre a dalt i quatre a baix. Es troben just a darrere dels canins, dos a cada quadrant. Per una banda, tenen les puntes afilades per poder perforar i trencar els aliments i per l’altra banda tenen una superfície plana per poder mossegar-los.
  • Molars: les dents molars o bé queixals són la tipologia de dent més nombrosa, 12 en total: sis a la mandíbula inferior i sis a la superior (i a esquerra i dreta). L’últim molar és el queixal del seny, que en moltes ocasions no té lloc per sortir, ja que la mida dels ossos maxil·lars s’ha anat reduint amb l’evolució humana, i s’han d’extreure mitjançant cirurgia oral. Tenen la mateixa funció que els molars, masteguen i trituren, però són més forts i treballen conjuntament amb la llengua per empassar el menjar.