
16 juny L’OMS aprova una resolució sobre l’atenció de les malalties bucodentals
Més de 3.500 milions de persones pateixen malalties bucodentals. La càries dental no tractada és la més comuna. Les malalties periodontals greus afecten a gairebé el 10% de la població mundial, i més de 530 milions de nens pateixen càries de les dents primaris.
Les malalties bucodentals afecten de manera desproporcionada a les poblacions pobres i socialment desfavorides. La majoria de les malalties bucodentals s’han relacionat amb altres malalties no transmissibles, com les malalties cardiovasculars, la diabetis, els càncers, la pneumònia, l’obesitat i els naixements prematurs.
La majoria de les afeccions bucodentals són en gran mesura prevenibles i poden tractar-se en les seves fases inicials, però el tractament no sol ser assequible perquè no sol formar part dels paquets de cobertura sanitària universal. L’ús de fluor, que pot reduir substancialment el risc de càries dental, segueix sent inaccessible en moltes parts de món.
L’OMS ha aprovat a l’Assemblea celebrada el passat mes de maig, una resolució històrica sobre la salut bucodental. La Resolució insta els estats membres a abordar els principals factors de risc de les malalties bucodentals, compartits amb altres malalties no transmissibles, com la ingesta elevada de sucres, el consum de tabac i l’ús nociu de l’alcohol, i a millorar les capacitats de els professionals de la salut bucodental.
També recomana un canvi de l’enfocament curatiu tradicional cap a un enfocament preventiu que inclogui la promoció de la salut bucodental en la família, les escoles i els llocs de treball, i que inclogui una atenció oportuna, integral i inclusiva dins de el sistema d’atenció primària de salut .
Durant el debat, es va arribar a un clar acord que la salut bucodental hauria d’estar fermament integrada en l’agenda de malalties no transmissibles. També es va acordar que les intervencions d’atenció bucodental s’haurien d’incloure en els programes de cobertura sanitària universal.
Els delegats de l’Assemblea Mundial de la Salut van demanar a l’OMS que:
– El desenvolupament d’un projecte d’estratègia global per fer front a les malalties bucodentals abans de l’any 2022. L’objectiu és que sigui considerat pels òrgans de govern de l’OMS.
– Que tradueixi l’estratègia global en un pla d’acció per a la salut bucodental.
– El desenvolupament d’intervencions de “millor compra” en matèria de salut bucodental.
– Que explori la inclusió delnoma (malaltia mortal per al 90% dels nens afectats) dins del full de ruta per a les malalties tropicals desateses 2021-2030.
A més, també es va demanar a l’OMS que informés sobre els avenços i resultats fins 2031 com a part de l’informe consolidat sobre malalties no transmissibles.
En opinió de l’OMS, els països han de vetllar perquè es faci un ús adequat del fluor per a prevenir la càries dental, a més de tenir en compte factors com la insalubritat de l’aigua o la falta d’higiene. A més, considera que els sistemes de salut bucodental han d’estar orientats cap als serveis d’atenció primària de salut i la prevenció.